Nyrenoveret forskerbase i Vestgrønland åbner

Arktisk Station Reception
18. august 2022

Den nyrenoverede Arktisk Station klar til sæsonens første hold polarforskere.

  • Efter gennemgribende renovering har forskerbasen Arktisk Station i Qeqertarsuaq på øen Disko i Vestgrønland slået dørene op for det første hold polarforskere. Den 1. juli kom det sidste inventar på plads i de 1200 kvadratmeter opdaterede undervisnings-, laboratorie-, forsknings- og indkvarteringsfaciliteter.

  • Arktisk Station Laboratoriebygning
    Foto: Morten Rasch, Københavns Universitet
  • Den lille klynge af bevaringsværdige bygninger ligger smukt på et 207 hektar fredet areal, og består af den oprindelige bolig for den videnskabelige leder, en laboratorie- og biblioteksbygning, garage samt hovedbygningen, hvor skiftende forskere og studerende kan bo og bruge faciliteterne som udgangspunkt for deres feltundersøgelser på land og til havs.

  • Arktisk Station Reception åbning
    Istandsættelsen af den 116 år gamle feltstation blev fejret med reception. Foto: Jesper Hjort Hansen.


  • Dissing+Weitlings renovering og transformation af kulturarven på Arktisk Station har omfattet alle bygninger og sket i regi af rammeaftale for Københavns Universitet.

  • Valgt 1
    Den stigende interesse for forskning i Arktis har øget antallet af besøgende på Arktisk Station - også om vinteren.
  • Lille lokalsamfund - stor betydning

    Det unikke forskerområde har oplevet stadig stigende interesse fra forskere fra hele verden - ikke mindst i lyset af klimaforandringer og global opvarmning, som drastisk øger behovet for forskning i arktisk flora, fauna og økosystemerne i stor skala.

    - I Arktis udvikler den globale opvarmning sig fire gange så hurtigt som på resten af kloden, så interessen for at lave forskning i Grønland nærmest eksploderer med besøg af forskere fra Danmark, Norden og Grønland og sandelig også fra de stærke forskningscentre i USA, Tyskland og Japan. De har naturligvis brug for moderne faciliteter, siger Morten Rasch, der er stationsleder på Arktisk Station, Københavns Universitet.

    Alle arbejder og byggeledelse på Arktisk Station er nøje planlagt ud fra den årstidsafhængige adgang til udstyr og materialer; det sidste fragtskib ankommer i december, hvorefter næste skib først ankommer, når havisen er væk.

  • Istandsættelsen er udført i samarbejde med WSP, og det grønlandske tømrerfirma Sannassisoq som hovedentreprenør. Moderniseringen er finansieret af Københavns Universitet med bidrag fra Bygningsstyrelsen samt donation fra Augustinusfonden til en ny lagerhal.